Fotoradary czy pomysłowośc Policji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4kwiatek
    Ambiente
    • 2008
    • 228

Hi...

Zamieszczone przez westwi78
    Patrząc na taką "zorganizowaną" akcję zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem nie docieramy do etapu "oporu obywatelskiego" ? Czy przypadkiem działania Państwa nie zaczynają być w oderwaniu od tych którzy to Państwo tworzą - nazywanych czasem podobno obywatelami ?
    Nie, to nie ma nic wspólnego z oporem obywatelskim, to zwykły wandalizm.
    Jakoś nikomu z nas nie przychodzi do głowy (mam nadzieje) spalić domu sąsiada bo komuś przeszkadzają u niego głośne imprezy, tylko albo z nim rozmawia albo wzywa policję.
    Prawda z fotoradarami jest taka że część z nich jest bez sensu, część spełnia swoje zdanie.
    Ale nie ma argumentu przemawiającego za tym , żeby je niszczyć.
    Rozrzucanie ulotek to był paragraf o zasmiecaniu. Żeby nie było niejasności - nie popieram niszczenia czegokolwiek. Jednakże co raz bardziej skłaniam się ku temu że zmierzamy do absurdu. Leczymy poważny problem jakim jest nadmierna ilość ofiar wypadków - pudrując go. Słyszymy że "pijani kierowcy niosą śmierć", a stawiamy fotoradary. A właściwie puste skrzynki. A prawda jest taka że na przykład na A1 przez długi czas NIKT nie przestrzegał ograniczenia prędkości (policjanci rozwalili A6 która pilnowała i nie było nic w zamian). O ile mi wiadomo - nic specjalnego się nie działo. Ilość wypadków była wg mojej wiedzy o wiele mniejsza niż na "zwykłych" drogach (zdaje się że zginęła tylko jedna osoba). Oczywiście - kuriozalnym przypadkiem jest skasowanie przez cytrynę właśnie masztu od fotoradaru - przestraszonej babki która nagle zobaczyła błysk. Znam jeszcze co najmniej jeden fotoradar który będzie miał na swoim koncie za chwilę ofiary (miejmy na dzieje że nie śmiertelne), gdzie na łuku w prawo wyskakując zza górki na 7 zobaczycie maszt i błysk.

Żeby była jasność - robię dużo kilometrów po naszych drogach - o wiele za dużo. Wiem jakie mity pokutują jeśli chodzi o nasz ruch drogowy. Widzę jak po remoncie "2" nie da się tam normalnie jechać - co zabierasz się do wyprzedzania to wysepka. Znam doskonale słupki-głupki na "7" - swoją droga - znajomy policjant mi powiedział że są nielegalne - i każdy który z ich winy dozna uszkodzenia pojazdu powinien dostać odszkodowanie. Znam też niektóre piękne i proste drogi - którymi nikt nie jeździ (ostatnio taką drogą równoległą do "7" leciałem od Mławy do Płońska).

Mój wniosek jest taki że zamiast budować drogi - budujemy sobie wyroby drogopodobne. A żeby nam sie we łbach nie przewracało to nastawiają nam masztów (circa 200 tys każdy - bez samego radaru - można sprawdzić po wynikach rozstrzygniętych przetargów). I żeby była jasność - wszyscy się na tą sytuację godzimy...

Pozdrawiam...
    Kwiatek...

Komentarz

• r2r
      RS
      • 2008
      • 4721
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

westwi78, ośmiałem się nie z "szacunu", ale z tego że choćby wszystko od fotoradarów po kible publiczne było budowane za nasze pieniądze - to i tak siła ludu przeprowadza potem selekcje i to co jej zdaniem zbędne butuje do upadłego, nie patrząc czy to było zbudowane za jej, moje czy twoje $.

W Częstochowie pod najbardziej obleganą dyskoteką, gdzie co sobota dochodzi do mordobić, Urząd Miasta postawił coś na kształt elektronicznego informatora o mieście. Na ekranie LCD mozna zobaczyć ciekawe miejsca w mieście i ich lokację, a także zalecane drogi dojazdu..............
      .............i jak nie nazwać czegoś takiego ze strony UM próbą zdobycia argumentu w stylu "Chcieliśmy coś zrobić dla ludzi, ale informator stał tam tydzień i został doszczętnie zniszczony przez wandali, zatem cofamy licencje na sprzedaż alkoholu w promilu jednego kilometra." Prowokacja sama w sobie......

Stawiasz drogie i pożyteczne urządzenie pod dyskoteką, nie miej pretensji że je rozpierd....lą w trymiga.
      Stawiasz fotoradary co 5 km., nie miej pretensji że ludzi wkur..i jazda gęsiego 40km/h i je spalą, zniszczą itd.

Ludzi się zaszczuwa, zacieśnia im pętlę na szyi, prowokuje do agresji, nie po to aby pokazać im że robią źle, tylko po to żeby móc potem pokazac na nich palcem i obrócić skutki tej agresji przeciwko nim ze zdwojoną siłą.
      Artur

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Stawiasz drogie i pożyteczne urządzenie pod dyskoteką, nie miej pretensji że je rozpierd....lą w trymiga.
        Stawiasz fotoradary co 5 km., nie miej pretensji że ludzi wkur..i jazda gęsiego 40km/h i je spalą, zniszczą itd.
        Hmm , no właśnie sęk w tym że tak rozumując to nie ma sensu niczego nigdzie stawiać, bo przecież zawsze może się znaleźć ktoś komu to będzie przeszkadzać.
        No ale to inna bajka , jak u nas wygrywa po prostu dzicz z normalnością

Komentarz

• 4kwiatek
          Ambiente
          • 2008
          • 228

Hi...

Jako że moja ostatnia wypowiedź nie była zbyt konstruktywna... Nasuwa się jedno pytanie - kto wydaje zgodę na postawienie fotoradaru ? CZy przypadkiem jako obywatele nie mamy prawa do protestu ? Są miejsca gdzie mieszkańcy od lat nie mogą się o fotoradar doprosić. Tyle że tam by on po prostu nie zarobił tyle niż gdzie indziej.

Nie masz poczucia że wcale nie chodzi o nasze bezpieczeństwo - a tylko o kasę ? Taki jest cel stawiania ?

A może tak jak mieszkańcy proszą o radar- może powinni domagać się usunięcia tam gdzie uważają że jest bez sensu ?

No i ostatnia kwestia - fotoradar powinien być oznakowany. A jednak się je dodatkowo maskuje. Specjalnie mnie ta kwestia nigdy nie interesowała - ale pozostaje pytanie czy w naszym systemie prawnym nie powinno się jednak wprowadzić zakazu konsumowania "owoców zatrutego drzewa" ? Czy SM łamiąc obowiązujące przepisy - żeby kogoś ukarać nie powinna sama być najpierw ukarana ?

Pozdrawiam...
          Kwiatek...

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Nie ma obowiązku oznakowania miejsca fotoradaru. Znak D-51 nie jest obligatoryjny.

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

westwi78,

odnoszę wrażenie po Twoich wypowiedziach, że stoisz po drugiej stronie barykady. Dla Ciebie wszystko co robi Policja i SM to jest OK. I może i jest OK w granicach dzisiejszego prawa. Lecz my tu rozmawiamy nie o istniejącym porządku prawnym, ale jak i w jaki sposób można go zmienić.
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• 4kwiatek
                Ambiente
                • 2008
                • 228

Hi...

Ja akurat rozumiem westwi87. Co dzień spotykam się z takim podejściem. W mojej pracy jednak wymagają żebym nie kierował się dogmatami, czy wręcz "bo wszyscy tak mówią". Moim drugim mottem jest "wszyscy mówili że się nie da zrobić. On jeden nie wiedział że tak mówią - więc zrobił".

Fotoradary miały w swoich założeniach (pierwotnych) stać w miejscach w których nie dawało się wymusić organizacji ruchu w sposób bezpieczny. Potem taką rolę miały pełnić "czarne punkty". Powszechne ich stawianie wystawia złą opinie inżynierii drogowej w naszym kraju.... albo... ech..

Niech każdy sobie sam odpowie .

Pozdrawiam...
                Kwiatek...

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

enriquez napisał:

odnoszę wrażenie po Twoich wypowiedziach, że stoisz po drugiej stronie barykady. Dla Ciebie wszystko co robi Policja i SM to jest OK. I może i jest OK w granicach dzisiejszego prawa. Lecz my tu rozmawiamy nie o istniejącym porządku prawnym, ale jak i w jaki sposób można go zmienić.
                  Nie twierdzę że wszystko jest "ok". Tylko że wszystko jest w zgodzie z istniejącym porządkiem prawnym co nie oznacza że z logiką czy też potrzebami.
                  Poza tym nikt tu nie przytacza statystyk wypadków w miejscach gdzie są fotoradary itd.
                  Moim zdaniem też jest ich w niektórych miejscach za dużo a w niektórych za mało.
                  I właściwie nikt tu nie proponuje zmienić prawa , tylko są głosy żeby palić fotoradary, a przynajmniej jest ciche przyzwolenie

4kwiatek napisał:

Hi...

Ja akurat rozumiem westwi87. Co dzień spotykam się z takim podejściem. W mojej pracy jednak wymagają żebym nie kierował się dogmatami, czy wręcz "bo wszyscy tak mówią". Moim drugim mottem jest "wszyscy mówili że się nie da zrobić. On jeden nie wiedział że tak mówią - więc zrobił".

Fotoradary miały w swoich założeniach (pierwotnych) stać w miejscach w których nie dawało się wymusić organizacji ruchu w sposób bezpieczny. Potem taką rolę miały pełnić "czarne punkty". Powszechne ich stawianie wystawia złą opinie inżynierii drogowej w naszym kraju.... albo... ech..

Niech każdy sobie sam odpowie .

Pozdrawiam...
                  Cieszy mnie że nie nie musisz kierować się dogmatami ani "że wszyscy tak mówią".
                  "Czarne punkty" były najpierw, zresztą to był zupełnie nie trafiony pomysł który tylko pozwolił nabić kasę firmie która te billboardy stawiła.
                  Fotoradary są właśnie w miejscach (nie mówię że wszystkie) w miejscach gdzie nie da się inaczej wymusić wolniejszej jazdy.
                  Zresztą aktywnych to może jest z 200.
                  A że dróg póki co nie ma? To jest zupełnie inna historia która z fotoradarami nie ma nic wspólnego bo skala i koszty przedsięwzięcia zupełnie nieporównywalne.

Komentarz

• Zoltar
                    Rider
                    • 2005
                    • 722

Do czasu dostania mandatu za wirtualny teren zabudowany, do czasu
                    www.soft-car.pl
                    www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                    - Wyłączanie DPF
                    - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

Do czasu dostania mandatu za wirtualny teren zabudowany, do czasu
                      a co masz na myśli?

Komentarz

• pstryczek
                        RS
                        • 2009
                        • 10780
                        • Superb III (3V3)

Mnie się już raz udało dostać mandat za teren zabudowany w lesie :P
                        He he śmieszny to był teren zabudowany, a jednak :wink:
                        Marek

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Nie ma obowiązku oznakowania miejsca fotoradaru. Znak D-51 nie jest obligatoryjny.
                          westwi78, zastanówmy się po co wogóle jest fotoradar ??!! Czy fotoradar jest rodzajem podatku, czy też mozę jest to środek zapobiegawczy (prewencyjny) i ma w okręslonych miejscach podnosić bezpieczeństwo.
                          We wszystkich cywilizowanych krajach słupy fotoradarów są dobrze widoczne a przed nimi stoja tablice ostrzegawcze. Co wiecej fotoradary umiszczane są w miejscach szczwególnie niebezpiecznych gdzie ich prewencyjna funkcja poprawia bezpieczenstwo w ruchu drogowym. W Polsce fotorady ustawia sie tam gdize najwiecej zarobią (czyli na szerokich dwupasmowych drogach, nejczęściej wyjazdowych z miasta przy których brak jest ruchu pieszego a skrzyzowania są bezkolizyjne) a nie tam gdzie sa faktycznie potrzebne (koło szkół, zakładów pracy, na osiedlowych uliczkach).
                          Takze kolego nie dziw się, że ludzie się buntują i niszczą to mienie publiczne.
                          Dodatkowo w Polsce policja nastawiona jest tylko i wyłacznie na kontrolowanie prędkości. NIc poza nia policji nie interesuje. Można koło patrolu policji drogowej , przejechać lewym pasem z właczonymi światyłami przecimgielnymi oraz zmienic pas bez kierunkowskazu i puki jedziesz z dozwoloną prędkoscia to za powyższe wykroczenia nikt cie nie zatrzyma. Tak wygłada w naszym kraju "troska" policji o bezpieczeństwo na drodze :evil:
                          Czarny Elegance

Komentarz

• pstryczek
                            RS
                            • 2009
                            • 10780
                            • Superb III (3V3)

Można też przejechać Golfem I z HIDami byle z prędkością obowiązującą. :P
                            Marek

Komentarz

• westwi78
                              RS
                              • 2008
                              • 2940

NIc poza nia policji nie interesuje. Można koło patrolu policji drogowej , przejechać lewym pasem z właczonymi światyłami przecimgielnymi oraz zmienic pas bez kierunkowskazu i puki jedziesz z dozwoloną prędkoscia to za powyższe wykroczenia nikt cie nie zatrzyma.
                              Spróbuj to w życiu zastosować , a wierz mi że szybko dojdziesz do magicznej liczby punktów.

W Polsce fotorady ustawia sie tam gdize najwiecej zarobią (czyli na szerokich dwupasmowych drogach, nejczęściej wyjazdowych z miasta przy których brak jest ruchu pieszego a skrzyzowania są bezkolizyjne
                              No i masz racje, piszę przecież że nie wszystkie fotoradary są umieszczane w taki sposób jak by się mogło wydawać że powinny. Ale jest też ich wiele (słupów przynajmniej) które spełniają swoją rolę.
                              Nie można mówić że każdy fotoradar to zło. Chodzi mi o to żeby nie generalizować.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Spróbuj to w życiu zastosować , a wierz mi że szybko dojdziesz do magicznej liczby punktów.
                                hahaha kolego, czy Ty naprawde myślisz że pisałbym o czymś czego na własne oczy nie widziełm??!!
                                No to cie rozczaruję !! Nie raz widziełem taka własnie sytuację (ostatnio doczyczyła BMW 5 kombi jadącego lewym pasem z właczomnymi przecimgilenymi z przodu w pogodną noc). Co wiecej ja romawiałem o tym z policjantem z tego patrolu na co usłyszałem odpwoiedz "bo my mamy pilnowac prędkosci" .
                                Znam bardzo odbrze nierobów z drogówki niejako odsrodka i doskonale wiem że ci ludzie nie kiwną palcem na inne wykroczenia niż prędkosć i linia ciągła.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2940

A ja z kolei znam bardzo dużo "robów" z drogówki jak i z patrolówki i wiem że kiwają palcami na takie wykroczenia
                                  Każdy ma inne znajomości

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

A ja z kolei znam bardzo dużo "robów" z drogówki jak i z patrolówki i wiem że kiwają palcami na takie wykroczenia
                                    Każdy ma inne znajomości
                                    Kolego no niestety ale nie jestem w stanie ci w to uwierzć Akurat jestm baaardzo przeczulony na te wykrroczenia które wyminiłem i jakoś rozmawiajac w moim miescie z ludzmi z drogówki ANI RAZU nie usłyszłaem żeby zatrzymali auto za te rzeczy. Ba.. częśc znich nawet NIE WIEDZIAŁA Że jazda lewym pasem czy z przecimgilenymi jest wykroczeniem !!! To są po prostu tłuczki którym nakazano pilnowac prędkosci i to tylko na szerokich dwupasmowych drogach bo , jak to też od jednego usłyszałem " centrum miasta i osiedlowe uliczki nie są w swerze ich zainteresowania ". Nóż sie w kieszeni otwiera :evil:

[ Dodano: Pon 19 Paź, 09 13:41 ]
                                    Juz nie mówię o tym że oni graja z ludzmi w ciuciubabkę. Im nie zalezy na bezpieczenstwie na drodze tylko na tym żeby kogos złapać. Oni totalnie nie rozumieją swojej funkcji jaka maja spełniać.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

Kolego no niestety ale nie jestem w stanie ci w to uwierzć Akurat jestm baaardzo przeczulony na te wykrroczenia które wyminiłem i jakoś rozmawiajac w moim miescie z ludzmi z drogówki ANI RAZU nie usłyszłaem żeby zatrzymali auto za te rzeczy. Ba.. częśc znich nawet NIE WIEDZIAŁA Że jazda lewym pasem czy z przecimgilenymi jest wykroczeniem !!!
                                      hmmm w takim razie współczuje mieszkania w miejscu gdzie są tacy policjanci...

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

hmmm w takim razie współczuje mieszkania w miejscu gdzie są tacy policjanci...
                                        No cóż taka prawda Akurat nie boję się podejśc do partolu i zwrócic mu uwagę na wybiurcze stosowanie prawa. Ale to co słysze to zreguły "my mamy pilnować prędkości" "centrum miasta i uliczki osiedlowe nas nie interesują" "gdyby ten kierowca jadący za tym co zmienił pas bez kierunku jechał 50 km/h to wszystko było by o.k. " (no to było najbardziej porabane tłumaczenie jakie słyszałem) - no poprostu zaczynam sie zastanawiać, czy to ja jestem dla policji (dojną krową), czy też może jednak to policja jest dla mnie i ma dla mnie podnosić poziom bezpieczenstwa na drogach ??
                                        Ale szczerze powiem, że jakoś i w innych częściach Polski nie zauwazyłem aby jadący lewym pasem samochód (pomimo patrolu drogówki na poboczu) został zatrzymanty za naruszenia art 16 ust 4 p.o.r.d. czy też żeby zatrzymano auto jadace z włączonymi światłami przecimgielnymi
                                        Po prostu polska policja jest policja szybkościową Ktoś im kazał myśleć, że tylko prędkość jest przyczyną wypadków i nic wiecej sie nie liczy, no i jest tak jak jest
                                        Zobacz co się dzieje w miastach. Kierowcy zmieniaja pasy bez sygnalizacji kierunkiem na potęgę (jest to niebepzieczne jak choroba, bo nie wiem co mi ten zprzodu wywinie) ale jakoś policji to nie przeszkadza i jadąc 2 samochody dalej za takim delikwentem nie zatrzymuje go i nie wyciaga konsekwencji. Ale nich by ten delikwent przekroczył dozwolona prędkość o 15 km/h, uuuu szybciutko zostałby zatrzymany.
                                        Co więcej zastanawiam się czemu mają służyć durne POLOWANIA tak polowania na kierowców ?? Ot chćby taki przykład z pod Warszawy. Wracam od strony Płońska dwupasmówką. Jest to droga na której mogę jechać max. 100 km/h 500 m przed sobą widze znak "droga ekspesowa" więc za te pięcset metrów będę mógł jechac 110 km/h, a 50 m. przed znakiem droga eksperowa stoi patrol drogówki z suszrką :shock: No do jasnej choroby powiedz mi czego oni pilnują?? żeby na 100 m przed znakiem ktoś nie przyspieszył do 110 km/h?? A jak przyspieszy to jakie zagrozenie to spowoduje na 100 m przed znakiem?!
                                        Oczywiście delikwent który jechał przede mna lewym pasem pojechał spokojnie dalej (nie niepokojony przez powyższy patrol) mnie też nie udało im sie upolować Ale, aż się ciśnie na usta parę przekleństw.
                                        No i jeszcze jedno. Jazda samych policjantów. Przecież ci ludzie prywatnie jeżdżą jak wariaci !!! widzą że blacha ich uratuje i mandat im nie grozi. Tylko zastanawiam sie czy w ich przypadku prawa fizyki nie maja zastosowania?? czy moze jest to ich buta i arogancja w stosunku do płacacych im pensje obywateli ??
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• 4kwiatek
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 228

Hi...

Westwi78 - najlepszy przykład masz na 7 - jeździ tam parę meganek. Załoga jednej z nich (jedna ze zmian) to chłopaki godne szacunku. Widząc gościa który jechał nieco zbyt pewnie - ale ciągle jeszcze nie złamał przepisów - nie jechali za nim aż na czymś go złapią. Przez CB grzecznie go poprosili żeby nie próbował łamać przepisów bo będą musieli go zatrzymać i ukarać. Mam nadzieję że nie będą mieli przez to kłopotów bo zgodnie z instrukcją KGP - podobno nie wolno nadawać na CB w trakcie patrolu (wolno słuchać).

Dla przykładu inna załoga innej meganki w tym samym czasie tak długo jechała za gościem, aż delikwent wpadł w zabudowany z prędkością okolo 60 na godzinę. A zapewniam Ciebie że długo jechali - sam jechałem za nimi...

Niczego nie przesądzam. Wszędzie się zdarzają ludzie i taborety...

Pozdrawiam...
                                          Kwiatek...

Komentarz

• looker
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1886
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Big
                                            częśc znich nawet NIE WIEDZIAŁA Że jazda lewym pasem czy z przecimgilenymi jest wykroczeniem !!!
                                            Aż sprawdziłem w Kodeksie czy te 2 zjawiska są tak połączone ale nie. :P Tak fajnie to zdanie wygląda, że można pomyśleć iż akurat jazda na lewym pasie z p.mgielnymi jest be a na prawym - cacy.
                                            No offence.
                                            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Looker, chodziło mi o to, że zarówno jazda lewym pasem jak i jazda z włączonymi światłami przecimgielnymi przy normalnej przejrzystości powietrza (poza drogami oznaczonymi jako kręte) jest wykroczeniem i podelga karze. Niestety policja po prostu olewa te wykroczenia co powoduje ze coraz wiecej kierowców tak jeździ.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• loru
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4286
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie,
                                                zamiast się kłócić może zrobicie obywatelski projekt ustawy która odbierze uprawnienia do używania foto radarów przez SM/SG a dodatkowo wprowadzi obowiązek ustawiania ostrzeżenia o fotoradarach ustawionych przez policję na minimum 200m przed, potem jeszcze jakieś 100tyś podpisów i będziecie zadowoleni
                                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• CIS73
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 522

no cóż panowie w Polsce nie ma już sekcji drogowej w policji jest tylko sekcja szybkościowa bo teraz policja zajmuje się tylko łapaniem tych co przekraczają prędkość

wiele razy widziałem że policjanci w korku zamiast stanąć i pokierować ruchem żeby rozładować korek odbijali w boczną uliczkę albo łapali "pechowca" co np nie miał zapalonych świateł

sam widziałem jak kiedyś radiowóz (pomijając fakt że to była skoda rs) dmuchnęła przez obszar zabudowany tak ze 80km/h (ja miałem z 60 i mnie łykneli z dość dużą szybkością) a poza obszarem doszli nawet do 130 a ja za nimi
                                                  CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                                  CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• pstryczek
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 10780
                                                    • Superb III (3V3)

Policja, policją, ale to co wyprawia SM to już zakrawa na kpinę. Banda nieudaczników :evil:
                                                    Marek

Komentarz

Pracuję...